Elsmore : Sinustako arkkitehti Lego-palikoilla? Kuuluisimmat nähtävyydet ja ohjeet yli 30 omaan rakennusprojektiin. Nemo 2013. 254 s.
Lego-rakentelu elää ilmeisesti uutta nousukautta, jos jotain voi päätellä julkaistujen Lego-kirjojen määrästä. Taisi mennä aika monta vuotta, ettei uusia legorakentelukirjoja juuri tullut, ja nyt niitä on parin vuoden aikana ilmestynyt ties kuinka monta.
Sinustako arkkitehti Lego-palikoilla on huima kirja. Itseoppinut Lego-rakentamisen ammattilainen Warren Elsmore esittelee kirjassa toinen toistaan uskomattomampia Lego-pienoismalleja arkkitehtuurin helmistä ympäri maailmaa. Osa malleista on mikromittakaavassa, jolloin myös käytettävä palikkamäärä on niin kohtuullinen, että sen verran voi ihan tavallisen rakentelijankin kokoelmista löytyä. Mielenkiintoisia ja suppeammallakin palikkavalikoimalla toteutettavia malleja ovat eri puolille maailmaa sijoittuvat maisemat tai katunäkymät, jotka ovat ennemminkin rakenteluideoita kuin varsinaisia rakennusmalleja. Kirjan suurimmat mallit koostuvat kymmenistä tai jopa sadoistatuhansista osista. Jos näitä malleja haluaa rakentaa ihan sellaisinaan, pitää ensin suunnata Legon verkkokauppaan tai Bricklinkiin ostamaan satoja juuri tietynlaisia palikoita, mitä voi varmaan pitää tietynlaisena legoharrastuneisuuden rajapyykkinä.
Kirja on kyllä upea, mutta pitää olla jo melko edistynyt Lego-rakentelutaidoissaan, jotta pystyy hyödyntämään tämän kirjan ideoita ja rakennustekniikoita. Esimerkiksi sellainen malli, jossa kaikki palikat ovat yksinkertaisesti nupit ylöspäin, on harvinaisuus. Useimmissa malleissa on käytetty erilaisia erikoispaloja ja -tekniikoita, joiden avulla palikoiden rakennussuunta saadaan käännettyä sivulle tai ylösalaisin, mikä tietysti laajentaa hiumasti rakennusmahdollisuuksia, mutta samalla myös vie rakentelun logiikan tasolle, jolle ei moni tavallinen rakentelija pääse.
Varsinaisia rakennusohjeita kirjassa on aika vähän, mikä onkin ymmärrettävää, kun mallit ovat hyvin monimutkaisia. Nekin ohjeet, joita kirjassa on, ovat aika pienikokoisia, joten niiden tihrustaminen on vaikeaa. Saa niistä sentään jonkun hämärän käsityksen siitä, millaisilla palikoilla ja tekniikoilla malli on toteutettu. Lähinnä tällä kirjalla onkin sellainen ihastelu- ja fiilistelyfunktio. Joku voi myös saada ahaa-elämyksen, että loppujen lopuksi Lego-rakentelussa ei ole mitään rajoja, vaan Legoista pystyy tekemään melkein mitä vaan, kunhan on tarpeeksi aikaa, ideoita, taitoa ja palikoita.
Kirjassa kerrotaan lyhyesti myös näiden suurien ja monimutkaisten mallien suunnitteluun käytettävistä tietokoneohjelmista. Sinustako arkkitehti Lego-palikoilla ei ole mikään pienten lasten palikkakirja, vaan on ehkä parhaimmillaan siinä vaiheessa, jossa siirrytään Legoilla leikkimisestä aikuiseksi Lego-harrastajaksi. Nuoremmille tämä kirja tarjoaa mielenkiintoisen maailmanympärimatkan, jonka avulla voi tutustua nähtävyyksiin, arkkitehtuuriin, historiaan sekä uusiin maihin ja kaupunkeihin. Pienikin lapsi voi huokailla ihmeissään Legoista rakennetun Westminister Abbeyn tai Taj Mahalin äärellä.