RSS-syöte

Maalämpö

Posted on

image

Mary-Jane Wilkins : Maalämpö (Vihreä elämä).  Perhemediat 2012. 63 s.

Eipä ole tainnut pitkään aikaan ilmestyä uusia erilaisia energianlähteitä esitteleviä lasten tietokirjoja, joten odotin mielenkiinnolla tätä Vihreä elämä -sarjaa. Sarjan nimi antaa myös ymmärtää, että vaikka esimerkiksi fossiilisille polttoaineille on oma kirjansa, niin aiheita käsiteltäisiin kriittisesti niiden ympäristövaikutusten suhteen, mikä olisi oikein tervetullut näkökulma.

Lainasin kirjastosta maalämmöstä kertovan kirjan, sillä se oli meille silloin pari kuukautta sitten ajankohtainen. Meidän taloyhtiössämme työt maalämpöön siirtymiseksi olivat lopuillaan. Porauskaivannot oli jo täytetty niin ettei sinne enää voinut kukaan ajaa polkupyörällä päälleen pystyyn. Valitettavan vähän olimme kuitenkin osanneet lapselle kertoa maalämmöstä, vaikka hän kovin mielellään olisi kuullut lisää. Maalämpö on ympäristöystävällisempää ja halvempaakin kuin öljylämmitys, mutta olisi kyllä kiva osata kertoa vähän enemmän näkökulmia tähän asiaan.

Vihreä elämä -sarjan Maalämpö-kirja ei kuitenkaan aivan vastannut minun odotuksiani. Sarja on alkujaan Yhdysvalloista, ja vaikka suomennokseen on lisätty Suomen oloihin liittyviä tietoja ja tilastoja, niin kirjan pääpaino on kuitenkin toisenlainen kuin mitä suomalaisten tekijöiden maalämpökirja olisi. Suurin osa kirjasta keskittyy maalämpöön toisenlaisena ilmiönä kuin millaisena se Suomessa lähinnä käsitetään. Eniten kirja käsittelee mannerlaatojen raja-alueiden kuumia lähteitä, tulivuoria, geysirejä ja muita vulkaanisia ilmiöitä sekä niiden käyttöä energiatuotantoon ja lämmitykseen.

Kirjan teksti on sen verran asialista ja erilaisia lukuja ja tilastoja ja diagrammeja riittää, että ei tämä mikään alle kouluikäisen kirja ole. Sieltä täältä voi tietysti lukea faktoja ja mielenkiintoisimpia osuuksia, mutta kokonaisuudessaan kirja on enemmän ehkä yläkoulutasoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: